
עם ההרשמה תיפתח גישה ל-8 הרצאות
משך כל הרצאה: כשעה וחצי
מחיר הקורס: 800 ש"ח
מבוא למקרא
אנשים רבים מבקשים להכיר את מסקנות המחקר לגבי התהוות התורה. ברשת מסתובב הרבה מידע, אלא שכמעט ולא קיים חומר זמין שמסביר באופן מקצועי, שיטתי, ידידותי ועדכני את הדעות המובילות באקדמיה, והחומר הזמין לרוב אינו מקצועי, אינו שיטתי ובעיקר אינו ידידותי ועדכני. לשם כך נועד הקורס הזה.
בקורס יילמדו השלבים השונים של היחס למקרא מן הזמן שעלה לראשונה על הכתב ועד ימינו, תוך שימת דגש על השלבים השונים בהתהוות חקר המקרא הביקורתי:
נכיר את העולם שבו נולד התנ"ך, את האסופה המקראית ואת החשיבות של תרגום השבעים ומגילות מדבר יהודה.
נלמד על ראשית ניצני הביקורת במסורת היהודית ועל ראשית מדע המקרא, על השלבים השונים בהתהוות חקר המקרא הביקורתי, על הכפילויות, הסתירות והמתחים בטקסט, על קבצי החוק השונים , על הויכוח סביב זמן חיבורם של מקורות התורה ועל שלל נושאים אחרים.
נכיר לעומק את תורת התעודות, תוך דוגמאות רבות ולא מוכרות לשילוב המקורות בטקסט ונדבר בהרחבה על עלייתה ונפילתה ועל צמיחתן של גישות מתחרות או משלימות, שמביאות אותנו למצב המחקר הרלוונטי והעדכני ביותר.
נבחן לעומק את ספרי נביאים ראשונים ואת הגישות השונות ביחס לשלבים השונים שהובילו להתהוותם.
נחשוף רבדים קדומים שנדחו מן הקאנון, נלמד מעט אכדית ויוונית, נכיר את העמים השכנים ואת תרבות מסופוטמיה, מצרים, אוגרית, ועוד.
.
עד כמה תיאורי התנ"ך משקפים את האירועים ההיסטוריים? איך אירועים שהתרחשו במציאות מתוארים בתנ"ך? מה הוא מסתיר? מה הוא בוחר לספר? ולמה הוא בוחר לספר דווקא את מה שהוא בוחר לספר?
במסגרת הקורס נבחן את האירועים ההיסטוריים כפי שהם באים לידי ביטוי במקרא, נלמד מה אומרים הממצאים, מה אומר המספר המקראי, נעמוד על נקודות הדמיון והשוני ובעזרת כלים שונים נראה האם אפשר להגיע לחקר האמת. בהרבה מקרים גם אם התשובה אינה חד משמעית, היא פותחת צוהר מרתק לעולמם של הסופרים המקראיים בימי בית המקדש הראשון, לתפיסת עולמם ולתפיסת ההיסטוריה שלהם. בין האירועים שנבחן: סנחריב מול חזקיהו, שישק מול רחבעם, פרעה נכה מול יאשיהו, יהוא מלך ישראל מול כתובת תל דן, מלחמות הדיאדוכים מול ספר דניאל ועוד.
הטקסט מול המציאות ההיסטורית
מהתנחלות למלוכה
ספרי יהושע ושופטים מספרים על תולדות ישראל בארצו לפני שהתבססה המלוכה. הם מספרים על מעבר הירדן, על מלחמות הכיבוש ועל המושיעים שהצילו את בני ישראל מפני אויביהם.
בקורס נעיין בטקסטים שמספרים על ראשית ההתנחלות מנקודת מבט מחקרית, תוך שילוב בין פרשנות מסורתית לשיטות מחקר מודרניות. נחקור את המבנה הספרותי, המוטיבים המרכזיים והמסרים התאולוגיים של הספרים, לצד ניתוח השפעתם ההיסטורית והחברתית על תקופת ההתנחלות. נעסוק בתמונות שונות שעולות מתיאורי כיבוש הארץ וננסה לזהות את מגמות הסופרים שתיארו את ראשית ישראל בארצו. נסקור את הגישות המחקריות להתהוות הטקסט לאורך ההיסטוריה ועד ימינו ונחשוף את המסורות הקדומות שסיפרו על כיבוש הארץ וימי השופטים.
הספרות האפוקליפטית
באמצע תקופת בית המקדש השני החלה להתגבש ביהודה ספרות מיוחדת במינה: ספרות שלא מיישרת קו עם המגמות השכיחות בתנ"ך, אלא מספרת על מלאכים ושדים, על גן עדן וגיהנום, על ראשית הזמנים ועל קץ הזמנים, על יום הדין ועל המשיח, על גופו של אלוהים ועל היכלו, על אנשים שעולים לשמים ומטיילים בארמונות השמיימיים ועל מלאכים שיורדים לארץ ונלחמים אחד עם השני.
הטקסטים האלה לא היו מקובלים על חז"ל, שפעלו באופן אקטיבי להשכיח אותם, אף על פי שחלק גדול מהספרות הזו מצא את דרכו בסופו של דבר אל לב המיינסטרים היהודי עד ימינו.
בקורס נלמדים טקסטים שונים שנכתבו במאות הראשונות לפנה"ס ונקבל חלון הצצה מרתק אל האמונות והדעות של אבותינו. בין הספרים שנלמד: ספר חנוך, ספר דניאל, ספר היובלים, ספר חזון יוחנן, ספר חזון עזרא, ספר אדם וחווה, ספר צוואות השבטים, ספר ברית דמשק, ועוד.

עם ההרשמה תיפתח גישה ל-6 הרצאות
משך כל הרצאה: כשעה ורבע
מחיר הקורס: 600 ש"ח
ספר שמות
ספר שמות, השני בחמשת חומשי תורה, מספר על תולדות בני ישראל מאז שעבודם במצרים ועד לקבלת חוקי אלוהים ובניית המשכן. הוא מכיל רבים מהרגעים המרכזיים ביותר בתולדות העם: שעבוד מצרים, עשר המכות, חג הפסח, יציאת מצרים, קריעת הים, מעמד מתן תורה וסיפור עגל הזהב.
לאורך הקורס נחקור סיפורים מרכזיים מספר שמות, ננתח את הטקסט מזויות שונות ונלמד איך לשם מה חוברו לראשונה הסיפורים שבו וכיצד נעשה בהם שימוש לאורך זמן, ביהדות ובדתות ובתרבויות אחרות. נראה דוגמאות לשילוב תעודות, לרבדים מוקדמים ורבדים שמעדכנים אותם, לקריאה צמודה ולקריאה ספרותית. נחקור טקסטים מקבילים מהעולם העתיק ונחשף לאמונות הקדומות של עם ישראל, לפני שהתגבשה המסורת הקנונית המוכרת.